Sokan keverik a spalettát a zsalugáterrel, ezért úgy érezzük ezt gyorsan tisztázni kell. Mindkettő legfőbb funkciója a sötétítés és árnyékolás, tehát, hogy a lakásba bejutó fény minimalizálható legyen ezzel a nyári napokon hűtve a belső tereket azonban a spaletta ennél több! 

A spaletta védelmi funkciókon túl nem csak hűtésre, de ha úgy vesszük fűtésre is alkalmas, hiszen képes az üvegfelületre érkező hideg nagy részének felfogására. A zsalugáter ezzel ellentétben - és mivel lamellás kialakítása lehetetlenné teszi - erre képtelen, azonban gyáron előnyösebb a szellőztetéskor. Mindkét megoldás nyitott állapotban az épület falára tud simulni.

A spalettákra gyakorta mintákat vágnak ezzel téve őket esztétikusabbá ugyanakkor ezen lyukak funkcionalitásáról is érdemes pár szót ejteni. Mivel a spaletta csukott állapotban a teljes ablakot elfedi, így a kicsi kivágásokon beszivárgó fény segít abban, hogy a lakók tudják nappal vagy este van. 

Fontos, hogy spaletta választásakor kerüljük az olcsó megoldásokat mert a gyenge anyag és a gyatra minőségű vasalatok egy komolyabb vihar alkalmával még kár is tehetnek az épületünkben, mindamellett, hogy tönkre mennek. Amennyiben spalettára vagy tanácsra lenne szüksége forduljon hozzánk bizalommal!


2022/04/27