Hőszigetelt nyílászárók

A nyílászárógyártás alapanyagai a mai napra nagy fejlődésen mentek át a mai kínálat sokkal szerteágazóbb lehetőségeket biztosít főleg a hőszigetelő ablakok, illetve ajtók gyártásának területén. Mindenféle keresztmetszet kapható hossztoldott és rétegragasztott alapanyag, az 56 mm-régebbi fajta ablak alapanyagától a legkorszerűbb 88 és 92 mm-es profilvastagságú ablak profilokig. Mind e mellé többféle fafajból lehet válogatni pl: tölgyfa, meranti, lucfenyő stb.

Tapasztalatom szerint mostanában hazánkban a többi országtól eltérően kevesebb különlegesebb faanyagot alkalmazunk, a leggyakoribb alapanyag a hossztoldott borovifenyő, ami elég jó ár érték aránnyal rendelkezik. Tartós, szép rajzolatú sárgás színű jól felület kezelhető faanyag.

Beltéri nyílászárók

A belső nyílászárók alapanyaga általában lucfenyő, borovifenyő, kőrisfa és tölgyfa fűrészárú. . Azt tudni kell, hogy mind két fafaj a lucfenyő és a borovifenyő nagyon is megfelel nyílászárók gyártására, személy szerint én a lucfenyőt jobban szeretem már a megmunkálhatósága miatt is. Egyértelműen kijelenthetjük, hogy a leg szebb ajtókat tölgyfából és kőrisfából lehet készíteni. Bár ezek ára ma már eléggé borsos.

Jelenlegi szabvány anyagunk (amiből alapesetben gyártunk hossztoldott borovifenyő. Az anyag jellemzője, hogy 21.50 cm toldásokból készül, vastagságirányban két rétegből ragasztva, ezzel növelve a szilárdságát. Az ilyen anyagot jól lehet felület kezelni mivel szerkezete homogén fahiba mentes felület értem itt a gyantásodott részeket, illetve a csomókat stb. A további előnye az ilyen jellegű alapanyagnak, hogy minden tétel megrendelés ugyan abban az alapanyag minőségben kivitelezhető például nem lesznek színkülönbségek még egy esetleges későbbi utánrendelésnél sem.

Lazúrozásnál illetve pácolásnál a felületen található hosszirányú fésűs toldások szinte teljesen eltüntethetők, természetesen inkább a sötétebb színekkel. Az alapanyag már műszárított csak fedett helyen tárolt, 8-10% nedvtartalmú faanyag, ami tökéletesen megfelel a belső és akár a homlokzati elhelyezésre is.

Ebben a hossztoldott termékcsaládban még megemlíthetjük a másik alapanyagot, a lucfenyőt. A hossztoldott lucfenyő, hasonló kialakítású, de a hosszirányú toldások ebben az esetben nem kivehetők, mivel a lucfenyő erezetei kevésbé eltérő színűek. Felület kezelni is jobb homogénebb anyagának köszönhetően. A hossztoldott lucfenyő egyetlen hátránya, hogy sajnos drágább, mint a borovifenyő így e miatt kevesebb teret kap a gyártásban.