A mozgó kopó alkatrészeknél külön figyelmet szentelünk a kenésnek, illetve a vásárlóinkat is tájékoztatjuk a további megfelelő karbantartásról az alkatrészek, illetve a nyílászárók élettartamának meghosszabbítása miatt. A következőkben terméktípusonként felsorolom a felhasznált vasaltok fajtáit:

Ablakok, erkélyajtók

Az ablakok és erkélyajtók jelenleg főként buktatható és egyben nyitható vasalat rendszerrel vannak ellátva. Lehetőség van a hagyományos csak nyíló, illetve csak bukó ablakok kialakítására, de a vasalat árkülönbség nem indokolja a két funkció szétszedést. Napjainkban a bukó-nyíló vasalat rendszer egy-két elemében különbözik a nyíló ill. a bukó szerkezetektől.<

Cégünk megbízható ROTO NT vasalat rendszert használja mind a bukó ill. nyíló valamint a bukó-nyíló kiviteleknél. Előnyük hogy könnyen és gyorsan beszerezhetők és így gyorsan pótolhatók az esetlegesen meghibásodott alkatrészek. Komplex gyorsan szerelhető  rendszer, akár helyszínín is gyorsan megállapítható az esetleges működési probléma. Természetesen léteznek olcsóbb vaslaatok de egyértelműen nem megbízatók és a beszerzésükkel is probléma lehet. A ROTO vaslat rendszert cégünk 20 éve használja így mondhatjuk, hogy tökéletesen kipróbált termék és bátran megbízunk benne. Mint a leg több terméknél rendelhetők extrák a vaslatok esetében is, ilyenek pl.: a rejtett sarokpántok, a hibásműködtetés gátló rendszer, a résszellőztető rendszer, valamint az emelt biztonsági fokozat. A z ablakokban és erkélyajtókban a szárnyakon 2 külön gumitömítés található a jobb hő, hang és porszigetelés miatt.

Bukó-toló és Emelő-toló erkélyajtók

Napjaink meghatározó épületelemei az erkélyajtók. Manapság teljes falfelületeket váltanak ki erkélyajtókkal. Ezeket a nagy felületeket persze meg kell mozdítani, hogy a közlekedést biztosítsák az emberek részére és itt jelennek meg a toló vasalatok. Mára már több megoldás is létezik a tolható megoldás kialakítására. Az első a buktatható és eltolható vasalat rendszer ami az alap toló funkción felül még a az ajtószárny szellőztetés céljából buktatást tesz lehetővé. Az ilyen szerkezet azonban méreteket tekintve a mai trendet tekintve nem megfeleő abban az esetben ha a falnyílásunk 320 cm felett van. Az emelő toló vasalatok ebben az ez esetben a következő lépcsőfokot jelentik. Ezek mérethatára 800 cm felett van tehát ezekkel már kiválthatók a legnagyobb távolságok is. Az emelő toló szerkezeteket nem lehet buktatni ugyan de rendelhetők hőhídmentes küszöbbel ami azt jeleni hogy a küszöb 0 cm! Tehát teljesen akadálymentessé tehető a közlekedés.

Bejárati ajtók

Az épületek fő homlokzati eleme a minden nap többször használatos bejárati ajtó. Ezeknek a vasalatoknak sokat kell bírniuk. Továbbá nem csak a mindennapi használatot, hanem az esetleges rongálást, erőszakos behatolást is állniuk kell- egy darabig-. Amennyiben külön kérés nincs az alap bejárati ajtó zár az ELZETT MULTISOFT 4 görgős kilincsműködtetésű vasalat rendszer. Alap tartozék továbbá a 40/45 mm es 3 kulcsos cilinderbetét, ami természetesen nem a legdrágább törhetetlen anyag de tapasztalataink szerint a vásárlók mindig lecserélik a betétet a vásárlás után biztonsági okok miatt. Az ajtók pántolása 3 dimenziós (3 irányban állítható, teflonbetétes (kopásálló és alacsony súrlódási együtthatójú) szerkezettel történik. Alap esetben 3 darab pánt kerül egy egyszárnyas ajtóra. A bejárati ajtókban, mint az ablakokban, az ajtólapban 2 külön gumitömítés található a jobb hő hang és porszigetelés miatt.

Beltéri ajtók

A belső térelválasztó ajtók szintén a mindennapi használatnak kitett szerkezetek így ezekbe is csak jó minőségű zárakat és pántot szabad beépíteni, hogy biztosíthassuk a hosszú távú kényelmes működtetést. Az ajtókba ELZETT MIDI 7 és MIDI 8 zárakat szerelünk. A pántolásra a bejárati ajtónál leírt OTLAV +D pántot szereljük természetesen csak 16 mm es átmérővel, felesleges lenne a nagyobb átmérő ennél a súlytartománynál. Az ajtók alsó padló felőli élébe van lehetőség automata küszöböt szerelni illetve a tokba tudunk gumitömítést szerelni a komfortérzet növelése miatt.

Spaletták és Zsalugáterek

A spaletták és a zsalugáterek pántjai és záró darabjai megegyeznek. Mind két esetben ROTO FENTRO feketére színterezett könnyen működtethető rudas középzárat használunk. Megbízható jó ár érték arányú szerkezet mind emellett igen mutatós. Napjainkban a fekete kovácsoltvas a divat és ez a vasalás megfelel ennek a trendnek. A pántok is hasonló fekete színterezett zsanéros felcsavarozható típusúak.

A zsalugátereknél a kétféle tokkialakítás miatt létezik az úgynevezett kivető pánt is ami a hagyományos zsalugáternyitást teszi lehetővé. Ez lehet ROTO FENTRO de lehet egy olcsóbb sárgított pánt is. Természetesen pénztárca kérdése melyik pántfajtával szereljük fel a terméket. Természetesen mind két esetben vállalunk garanciát a megfelelő működésre.

Kapcsolt-gerébtokos ablakok

A hagyományos, ill. korhű szerkezetek a kapcsolt-gerébtokos ablakok. Ezek a dupla elrendezésű szerkezetek, amik általában műemlék épületekbe készülnek így az annak megfelelő vasalásokat kell beépítenünk a szerkezetbe. Az ilyen jellegű vasalatok a bevéső pántok, nyelvzárak stb., azonban ahol nem szükségesek a hagyományos vasalások az általunk szerkesztett szerkezetbe modernebb záró darabokat és pántokat is szerelhetünk a komfortosabb működtetés miatt