Ezzel az energiatakarékosság jegyében ugyan a fő hőtechnikai problémákat megoldottuk, de az épületek ”becsomagolásával” új gondok jelentkeztek.

Ahol nincs, vagy nem megfelelő a szellőzés, a friss levegő sem tud bejutni, ezáltal egészen új problémák keletkeznek: romlik a helyiségek levegő minősége, csökken a komfortérzet és az életvitellel együtt járó párafeldúsulás következtében, a hidegebb felületeken páralecsapódások keletkeznek. Fűtési szezonban az ablaknyitásos szellőztetéssel (még a néhány perces átszellőztetés esetén is) szabályozatlanul nagy mennyiségű hideg levegőt engedünk be az épületbe, amellyel jelentősen növeljük fűtési költségeinket.

Optimális páratartalom

A megoldás: Intelligens légbevezetőket építünk a lakóhelyiségek homlokzati nyílászáróiba, vagy külső falaiba, hogy ezeken keresztül friss levegőt juttassunk be a legkevésbé szennyezett helyiségekbe (komfortterekbe), és a nyílt égésterű gázkészülék légutánpótlása érdekében a gázkészülékek helyiségeibe. Ezzel összhangban az elhasznált levegőt a kiszolgáló, vizes helyiségekből (fürdő, WC helyiség, stb...) kell az épület adottságaihoz alkalmazkodva eltávolítanunk. (Bővebb információ www.aereco.hu)

Mi szabályozza a légcserét?

A (higro)páraszabályozású légbevezetők érzékelője és működtetője, azt az ismert fizikai jelenséget használja ki, hogy egyes anyagok megnyúlnak a páratartalom emelkedésekor és összehúzódnak, ha a levegő szárazabbá válik.

Ezen az elven működik a légbevezetők V8 érzékelőjének 8 rétegű poliamid pántkötege, amely a légbevezetőben lévő zsalut mozgatja, ezzel befolyásolva a szellőzőlevegő mennyiségét a mindenkori belső relatív páratartalom függvényében. Ezáltal a légbevezetők automatikusan, a helyiségben lévők mindenkori igényeihez igazítják a szellőzési levegőmennyiséget, így nem okoznak fölösleges hőveszteséget.

Nyílt égésterű gázkészülékek légutánpótlása

Épületeink korszerű “becsomagolásának” következtében a lakásokban elhelyezett nyílt égésterű gázkészülékek légellátása és égéstermék elvezetése bizonytalanná válik, amely balesetveszélyt jelent.

A nem lezárható és növelt minimum hozamú légbevezető elem(ek) szakszerű kiválasztásával és elhelyezésével a nyílt égésterű gázkészülékek égési és szellőző levegőjének utánpótlása biztosítható. Ezáltal a berendezések biztonságosan üzemeltethetők.

A higroszabályozású légbevezetők beépítésével és hatékony levegő elvezetéssel (szabályozott gépi elszívás, gravitációs, vagy hibrid szellőztetési rendszer alkalmazásával) megelőzhetők, illetve megszüntethetők a páralecsapódás, penészesedés okozta problémák és csökkenthetők a fűtési költségek.

Aereco légbevezetők = Több mint 30 év gyártói tapasztalat:

 • A légbevezetők páraérzékeny pántkötegének működésre a gyártó 30 év garanciát vállal
 • Higroszabályozás: a belső relatív páratartalomtól függően nyitják zsaluikat
 • Hangcsillapított változatok, a külső forrásból származó zajok csillapítására
 • Speciális típusok gázkészülékek, kályhák, kandallók légellátásához*
 • Automatikusan és folyamatosan szabályozzák a légcserét
 • Megelőzik a páralecsapódást és penészesedést
 • Építéskor vagy akár utólag is felszerelhetők
 • Biztosítják a megfelelő levegő minőséget
 • Minimalizálják a szellőzési hőveszteséget
 • Segédenergiát nem igényelnek
 • ÉMI-NMÉ minősítéssel rendelkeznek
 • Egyszerűen karbantarthatók
 • Esztétikus megjelenés
 • Kiváló Építési Termék díjjal elismert termékcsoport

Főbb típusok és alkalmazási területeik:

EMM, EMF, EFR - standard légbevezetők nyílászáróba

Az EMM higroszabályozású standard, automatikus működésű légbevezetők a szellőzési rendszer elengedhetetlen részei. Az EMM és EMF kétféle légáramlással szerelhető: függőleges vagy ferde, mely a benntartózkodók kényelme érdekében megválasztható.

EHA, EAR, EFA, EAF - akusztikus légbevezetők nyílászáróba

Az EHA és EAR páraérzékelős és zajcsillapított, automatikus működésű légbevezetők akusztikus kiegészítőikkel hatékony védelmet nyújtanak a külső forrásból származó zajok ellen, ezért kitűnő választás a zajos városi környezet kihívásaira.

Választható színek:

Pár szó a beépítésről:

 A nyílászáróba építhető Aereco légbevezető elemek egy, az ablak, vagy ajtó szerkezetébe mart szellőzőrésen keresztül engedik be a frisslevegőt a helyiségbe. A rés kiképzése befolyásolja a szellőző levegő mennyiségét, így a megfelelő méretű szellőzőrés elengedhetetlen feltétele a kívánt légmennyiség beáramlásának.

A szellőzőrés legegyszerűbben a gyártás folyamán alakítható ki, de megvalósítható az utólagos marás is a már beépített ablakra. Amennyiben résekkel ellátott ablakokat építenek be, különösen figyelni kell arra, hogy a résekkel ellátott ablakok a tervezett helyekre kerüljenek.

A szükséges szellőzőrés adatai:

 • mérete: 290 mm hosszú,
 • 10-12 mm magas,
 • két megmaradó (2–3 mm széles) hússal a rés szélétől 85 mm-re befelé a két oldalról.

 A szellőzőrés kialakítása

 • a szárny felső részét az üvegszorító fölött átmarva (ha a marószár nem éri át a szárnyat, akkor az előfurat elkészítése után a marást két oldalról végezzük),
 • a tokszerkezetet érintetlenül hagyjuk.

A rések elkészítése után a szárny belső oldalára szereljük a légbevezető elemet (és az akusztikus kiegészítőt, ha szükséges), külső oldalára pedig az esővédő-rovarrácsot. A rések szakszerű marása esetén a szárny az esővédő elem felszerelése után is biztonsággal bezárható.

Szakszerű beépítés lépései

Az elemek fent leírt, és az ábrákon látható beépítése nem igényel toktoldót és utólagos beépítéseknél is alkalmazható. Ugyanakkor elképzelhető a szellőzőrés kialakítása ablakosztásba, vagy tokmagasító profilba is.

A szellőzőt minden esetben vízszintesen az ablak felső részén kell elhelyezni, más beépítés csak akkor jöhet szóba, ha a felső beépítés lehetetlen (pl. íves ablak, felső kilincs, vagy esetleg a gázszolgáltató 2 db nem zárható elem alsó-felső beépítését követeli meg).

A légbevezetők függőleges réssel történő beépítése nem engedélyezett a csapóeső elleni védelem elégtelensége miatt.

Az információkért köszönet az Aereco Légtechnika Kft.-nek http://www.aereco.hu